MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum
 


web
européer.hu

 

EURÓPAI UNIÓ

Ciprusi kudarc a nagy nyitás előtt

2004. április 25.
-Rácz Péter

Hiába mindenféle európai és amerikai nyomásgyakorlás, a görög ciprióták leszavazták Ciprus újraegyesítésének tervét. A szavazás eredményeképp így csak a görög terület tartozik május 1-től az Európai Unióhoz.

Az ENSZ-rendezésről tartott szavazás végkimenetele azonban nem lephetett meg senkit, hiszen jó ideje tudni lehetett, hogy a görög ciprusiak fenntartásokkal fogadták a Kofi Annan által felvázoltakat. A hivatalos adatok szerint a görög ciprióták 75,83 százaléka szavazott nemmel, ami kétségkívül elsöprő arány. Éppen az egyértelmű „nem” miatt mondható, hogy a mostani népszavazás jó időre jegeli a megoldást. Több politikus is figyelmeztetett arra, hogy ezúttal sajnos valóban egy történelmi esélyt mulasztottak el a ciprusiak.

Ez eset érdekes az Európai Unió szemszögéből nézve is. Pár nappal az EU eddigi legnagyobb és legjobban előkészített bővítése előtt, amely a kontinens történelmében alapvetően új fejezetet nyit, komoly kudarc érte az integrációt. Egyrészt valahol bebizonyosodott most az, hogy az EU, illetve a tagállamok nem képesek ráerőltetni akaratukat egy független ország életére. Még akkor sem, ha ez az ország történetesen napokon belül csatlakozik a klubhoz. Az EU ugyanis nyíltan „nyomta előre” az ENSZ-tervet, elképzelhetetlennek tartva azt, hogy egy kettéosztott ország egy része legyen tagja a „demokrácia és a béke” uniójának. Pláne elképzelhetetlennek tartva azt, hogy a csillagos kapun kopogtató Törökország katonailag legyen jelen az EU területén. Másrészt az is bebizonyosodott ezúttal, hogy kis európai országokban is elszomorító érdekkülönbségek és konfliktusok létezhetnek és léteznek.  Egy újabb ilyen problémát vett magára május 1-től az Unió.

Az Európai Bizottság mélységes sajnálatát fejezte ki az eredmény miatt, túl azon, hogy tiszteletben tartják a demokratikus szavazáson elért döntést. A görög ciprusi vezetést nem érdekelte Brüsszel véleménye. "Szívesebben nézünk szembe haragos tekintetekkel Brüsszelben, mint Törökország katonai túlerejével" - nyilatkozta a ciprusi elnök egy közeli munkatársa. Az Európai Bizottság Törökországgal karöltve eközben dicséri a török ciprusiakat, akik nagy fölénnyel természetesen igennel szavaztak az újraegyesítésre.

A görög ciprusiak és a brüsszeli Bizottság (és annak bővítési felelőse) között az elmúlt hetekben megromlott a viszony. Ismertek voltak az előzetes felmérések, amelyek mind az elutasítást mutatták. Günter Verheugen és csapata éppen emiatt próbálta buzdítani a görög cipriótákat a tervezet elfogadására. Ez azonban nem volt könnyű, hiszen például a görög televízió nem engedélyezte, hogy Verheugen elmondhassa véleményét az ENSZ-dokumentumról. Egyes források szerint ezt maga Papadopoulos elnök intézte így. „Személy szerint úgy érzem, hogy a ciprusi kormány becsapott engem” – közölte Günter Verheugen. Szerinte ugyanis 1999-ben, amikor döntöttek arról, hogy az újraegyesítés nem lehet Ciprus európai uniós csatlakozásának feltétele, akkor mindenki hallgatólagosan elfogadta, hogy a ciprusi kormánynak mindent meg kell tennie a probléma megoldása érdekében.

A bővítési biztos így azon kevesek közé tartozott már, akik kevésbé diplomatikusan fogalmazták meg a történteket. A biztos úgy vélekedett, hogy a szombati népszavazás beárnyékolta Ciprus európai uniós csatlakozását, s a referendum kimenetele bonyolultabbá tette a szigetország és az EU viszonyát. A Bizottság megvizsgálja majd, hogy miként lehet biztosítani a sziget török részének gazdasági fejlődését az Unión kívül is, hogy ne szakadjon le egymástól még  jobban a két rész (érdemes megjegyeznünk, hogy a görög ciprusiak is jobban jártak volna pénzügyileg egy egyesítést követően).

Verheugen már korábban jelezte a ciprusi vezetőknek, hogy a problémára nincs tökéletes megoldás. Hozzátéve, hogy a mostani ENSZ-tervezet a lehető legjobb kompromisszum mindkét félnek. Nem lehet tudni még, hogy miképpen képzeli el a tárgyalások folytatását Tassos Papadopoulos ciprusi elnök, aki ezúttal a tervezet ellen volt, de elmondása szerint a „megoldás híve”. Az ENSZ által felügyelt tárgyalásoknak már csak azért sem sok esélye van mostantól, mert az ENSZ az elkövetkező hetekben bezárja ciprusi megbízottjának irodáját.

 

hirdetés

 

hirdetés

On
Line
EU

 
 

hirdetés

 

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu