MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum
 
 
 


web
européer.hu

 

EURÓPAI UNIÓ

Berlusconi nehéz időszaka

2004. október 5.
-Veszteg Andrea

Az elmúlt években sok problémával kellet szembenéznie az olasz kormányfőnek. A FIAT csődközeli helyzete, az „európai Enronnak” tartott Parmalat–botrány, és az Alitalia veszteséges működéséről szóló hírek komoly fejfájást okozhattak Berlusconinak. Nem segített az ország gazdasági megítélésen az sem, hogy Olaszország 2003-ban megsértette a Stabilitási és Növekedési Paktum deficit kritériumát, és az a tény, hogy az olasz államadósság tavaly már a GDP 106,2 százalékát tette ki.

A plasztikai műtét és a drasztikus fogyókúra ellenére – melyről sokat cikkezett az olasz sajtó - júniusban Silvio Berlusconi és pártja, a Forza Italia az európai parlamenti és az ezzel egy időben tartott helyhatósági választásokon is vereséget szenvedett. A szavazások igazi nyertesei a koalíciót alkotó kisebb pártok voltak, míg az olasz médiacézár által tíz éve alapított Forza Italia négy millió voksot veszített a 2001-es parlamenti választásokhoz képest. Így a koalíción belül a konzervatív Nemzeti Szövetség és a centrista UDC hangja megerősödött, és több új követeléssel is előálltak: Fini miniszterelnök-helyettes lemondással fenyegetőzött, amennyiben az általa vezetett Nemzeti Szövetséget továbbra sem vonják be a gazdasági tervezésbe és vezetésbe. Az Északi Liga pedig az általa képviselt föderalista átalakítást sürgette. Július legvégén Berlusconi bizalmi kérdéssé tette a nyugdíjreformról szóló szavazást, melyet 333-148 arányban meg is nyert, ezzel elejét vette a további követeléseknek, egyszersmind a reform időszerűségét és támogatottságát is bizonyította.

A nyugdíjreform, mely 2004. október 6-ától hatályos, a nyugdíjkorhatár emelésével, a nyugdíjkifizetések csökkentésével kívánja helyreállítani a költségvetési hiányt. A törvény lényege, hogy 2008-tól 60 évesen, illetve 40 év munkaviszony után mehetnek majd nyugdíjba. Jelenleg 35 év munkaviszony után általában már 57 évesen nyugdíjba vonulhatnak a polgárok. Az előrejelzések szerint Olaszországban 2050-re az aktív keresők 61 százaléka 65 évnél idősebb lesz, míg ez az arány Európa más országaiban csak 40 százalék körülire tehető majd. A nyugdíjkifizetések a GDP 15 százalékát teszik ki, és a mostani reformnak köszönhetően ez 0,7,  később 0,6 százalékkal csökken majd.

A reform megszavazása utáni egy hónapot az olaszok hagyományosan a tengerparton töltötték, így az augusztus viszonylag eseménytelenül telt. Berlusconi főleg nemzetközi ügyekkel foglakozott: a hónap közepén Líbiába utazott, hogy Kadhafival az Olaszországba érkező menekültekről tárgyaljon. 2003-ban már született egy megállapodás a két állam között, de ennek ellenére az illegális határátlépők száma nem csökkent. Berlusconi szerint a menekültek humanitárius, politikai és biztonsági problémát jelentenek Olaszország számára, és egyes források szerint olyan megoldást kínált Líbiának, mely heves tiltakozást váltott ki emberjogi szervezetek között. A terv szerint olyan „fogadóegységek” líbiai kiépítését támogatná a római kormány, mely megakadályozná a menekülteket a tengerre jutásban, tahát a sivatagi részen már feltartóztatnák őket.

Tony Blair olaszországi nyaralása idején találkozott Szardínia szigetén Berlusconival, és informális beszélgetésük során kitértek az iraki háborúra is. Olaszországban a háború kezdetekor a megkérdezettek közel 80 százaléka ellenezte a támadást, az EP választáskor ez 70 százalék körülire csökkent, de az olasz túszokat ejtőkről szóló hírek eredményként ismét gyakoribbá válhatnak a háborúellenes tűntetések.

A nyugdíjreform elleni szakszervezeti tüntetések elmaradtak, helyette szeptemberben az Alitalia pilótái és földi kiszolgálói képviseletében tárgyaltak a szakszervezetek a kormánybiztossal.  Az egyezmény szerint a földi kiszolgálók elfogadják a megszorító csomagot és azt is, hogy soraikból az eredetileg tervezett 3500 ember helyett 2500-at elbocsátanak. A megállapodást azonban megelőzte a pilótákkal kötött egyezség, mely a német Lufthansa lépéseit követte: a pilóták közül kevesebbet bocsátanak el, de növelik a repült órák számát, és a pilóták fizetése nagyobb mértékben függ majd a légitársaság gazdasági teljesítményétől.

Az olasz belpolitikát a sorozatos csődhírek mellett az iraki szerepvállalás foglalkoztatja legjobban, Berlusconit sokan bírálják Amerika-barát magatartása miatt. Mindezek ellenére kormányalakítása óta a harmincadik bizalmi szavazást nyerte meg júliusban, és Benito Mussolini óta ő a leghosszabb ideig hatalmon lévő kormányfő.

 

Hirdetés

warez2

 

Hirdetés

 

Hirdetés

On
Line
EU

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu