MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

TANFOLYAM

16. Az euró - és ami mögötte van

€ …..Melyiküknek ne lenne ismerős, hiszen ez az új, közös európai pénz, az euró jele.

Az egységes pénzügyi térség megvalósulása maga után vonta azt az igényt, hogy a határon át történő fizetési tranzakciók se legyenek drágábbak vagy időigényesebbek, mint az országon belüliek.

Ennek megvalósítása különösen nagy volumenű és kis összegű bankátutalásoknál okoz nehézséget, mivel ezek jelentősége a bankok szempontjából eddig nem volt túl nagy, a gyorsaságot biztosító technikai fejlesztés ugyanakkor sokba került. Az egységes valutára való áttérés a bankközi tranzakciókat leegyszerűsíti, de egyszersmind változtatást igényel a már bevezetett gépi technológiák és technikákban.

 Az euró bevezetése 1999. január elsején egyben azt is jelentette, hogy a tizenkét EU-tagállamban (Ausztria, Belgium, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Németország, Olaszország, Portugália és Spanyolország) kezdetét vette a Gazdasági és Monetáris Unió harmadik szakasza, amelyben a résztvevők a gazdaságpolitika új területén, a monetáris politikában is az egységes, közösségi megközelítés elvét alkalmazzák. Ennek során új, az egységes monetáris politika viteléhez szükséges intézmények (az Európai Központi Bank és a Központi Bankok Európai Rendszere) kezdték meg működésüket, és az euró bevezetésének hatására a pénzügyi piacokon és az üzleti élet egyéb területein tovább erősödnek az integrációs folyamatok. Megszűnik az árfolyamkockázat, csökkennek az ún. tranzakciós költségek és a tizenegy ország mindegyikében közvetlenül összehasonlíthatóan, euróban tüntetik fel az árakat. Mindennek előnyét a fogyasztók is élvezni fogják.

Az euró mint bankszámlapénz 1999. január elsején lépett színre. Felváltva az ECU-t 1:1 arányban. Ebben a szakaszban az euró még fizikailag nem létezett. Fizikailag csak 2002. jannár elsején jelent meg, és a tervek szerint június 1-ig felváltva létezett volna a nemzeti valutákkal együtt, ám a sikeres átállás miatt már március 1-től csak euróval lehet fizetni Európa 12 országában, de még a Vatikánnak is saját eurója van. Montenegróban pedig egész egyszerűen felváltotta a német márkát, mint fizetőeszköz.

A bevezetés következményinek elemzése még csak ezután lehetséges, és talán csak 10-20 éven belül lehet komolyan elszámolni Európa legjelentősebb pénzügyi változásával.

Mi most néhány várható és biztosan bekövetkező hatásról, előnyről, kockázatról szólunk csak:

Előnyök:

  1. Nagyobb biztonság az üzleti tervezésben, az árfolyam-ingadozások kockázata a résztvevők intern forgalmában megszűnik. A kereskedelem és a beruházások jobban tervezhetővé válnak.
  2. Megnő a piac áttekinthetősége, közvetlenül összehasonlíthatóvá válik a piac.
  3. Nemzeti valuták piacához képest az egységes valuta- és tőkepiac nagyobb lesz, ami a nemzeti valuták átlagánál alacsonyabb reálkamatlábokat eredményezhet.
  4. az euró valutatérségben a pénzügyi tranzakciós és információs költségek csökkenek.
  5. az euró a résztvevők körében növeli az elszámolási kapcsolatok biztonságát, stabil regionális valutaövezet alakulhat ki, ami a kereskedelem fellendítéséhez is hozzájárul.

Kockázatok:

  1. A stabilitási kritériumok nem kellő betartása, a heterogén résztvevők, s a divergáló pénzügyi politikák esetén emelkedhet az euró kamatlába, és a nemzetközi pénzpiaci összehasonlításban drága euró fékezheti a beruházásokat és a növekedést.
  2. A résztvevők körében kedvezőtlen pénzügyi stabilitás és egyensúlyhiányok az euró leértékeléséhez vezethetnek (főleg a dollárhoz és a jenhez képest)
  3. az eurót bevezető országok körében adódó gazdasági, pénzügyi, információs problémák az euróval szemben bizalmatlansághoz vezetnek, ami a gazdaság szereplőinek körében az euró elutasításával járhat (például megtakarításaikat svájci frankban vagy dollárban tartják)
  4. Egyes EU-országok nagymérvű eladósodása miatt nagyarányú pénzügyi transzferekre lehet szükség, ami a kohézió ellen hat, s emiatt csökkentheti az euró stabilitását. 

Magyarország

Az euró bevezetéséből adódó feladatok sikeres megoldását a Magyar Nemzeti Bankban több mint egyéves felkészülési időszak előzte meg. Ennek során a jegybank egyaránt figyelemmel kísérte az uniós szabályozást, illetve a piaci résztvevők által kialakított konvenciók módosulását. A Magyar Nemzeti Bank felkészülésében a következő szempontok kaptak kiemelt hangsúlyt:

– Magyarország várható EU-tagsága és csatlakozása az euróövezethez, (2007. körül)

– a hazai pénzügyi szektor versenypozícióinak erősítése,

– a stabil szabályozás kialakítása,

– takarékosság az erőforrásokkal.

Az MNB intézkedései többek között érintik a forint árfolyamát meghatározó valutakosár összetételét, az árfolyamjegyzés módját, a bankközi devizapiacot, a Valós Idejű Bruttó Elszámolási Rendszert (VIBER), az államadósság menedzselését.

Vissza a Tanfolyam tartalomjegyzékéhez!

Kérdezzen az Ön online oktatójától!


 

hirdetés

 

hirdetés

On
Line
EU

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003 Européer. europeer@np.hu