MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

EURÓPAI UNIÓ

Veszélyben az uniós alkotmány

2003. december 3.
-Dömötör Csaba

Bár közeledik az alkotmányozó konferencia végső fordulója, a frontvonalak megmerevedni látszanak. Egyre többen vonják kétségbe azt, hogy az uniós huszonötök még az olasz elnökség alatt képesek végső formába önteni az EU alkotmányát. Róma rövidesen kompromisszumos javaslatattal áll elő; könnyen előfordulhat, hogy ezen áll vagy bukik az alapdokumentum sikere.

Az Európai Parlament három legnagyobb frakciójának vezetői a napokban közleményben fejezték ki sajnálkozásukat amiatt, hogy számos tagállam megkérdőjelezi az uniós alkotmánytervezet "kulcsfontosságú részeit". A szociáldemokrata, liberális és néppárti frakcióvezetők, valamint Lamberto Dini volt olasz miniszterelnök által jegyzett közlemény szerint az elmúlt hetekben lezajlott folyamatok miatt veszélyben van az alkotmányozó kormányközi konferencia hitelessége. A négy aláíró hangsúlyozta, hogy az alkotmánytervezetet 16 hónapon át kidolgozó Konvent "az integráció mai állása mellett" a lehető legjobb kompromisszumot érte el, hozzátéve emellett, hogy a tagállamok most ezt a megállapodást váltják aprópénzre. Való igaz, hogy az elmúlt időben, így a huszönötök legutóbbi, külügyminiszteri szintű tanácskozásán semmiféle előrelépés nem született alkotmányügyben, a "frontvonalak megmerevedtek".

Lengyelország és Spanyország továbbra is következetesen ragaszkodik a nizzai szerződés által lefektett szavazati arányokhoz, amelyek esetükben csökkennének az alkotmány elfogadása esetén. Varsó szövetségesre lelt Nagy-Britanniában is; az angol és a lengyel külügyminiszter közös sajtótájékoztatóján nemrégiben arról beszélt, hogy a soron következő kormányközi ülésen közös álláspontot képviselnek. Lengyelország kemény kiállása nagy hullámokat vert Európa-szerte, így kevesen csodálkoznak azon, hogy Günter Verheugen bővítési biztos a napokban kijelentette: "ha a lengyelek így kezdik uniós tagságukat, akkor sajnálom, hogy segítettem csatlakozásukat". Brit lapok ugyanakkor hétfőn arról adtak hírt, hogy London az alkotmány megvétózását helyezte kilátásba, ha annak értelmében szuverenitásának csökkenésével kellene számolnia a külpolitika, vagy akár az adózás terén.

Az EU leendő mibenlétéről folytatott vitában Franciaország és Németország is egymásra talált, felvetve ugyanakkor egy államszövetség lehetőségét. Az érdekeltek utólag cáfolták, hogy szorosabb szövetségre lépést fontolgatnának. Mindazonáltal az újonnan csatlakozó országok vezetőiben valószínűleg felvetődött a "többsebességes Európa" kialakulásának - számukra kevésbé kedvező - eshetősége. Az alkotmány ügyében továbbra sincs teljes körű kompromisszum a legfontosabb kérdésekben. Így nincs megállapodás a biztosok jövőbeni számát és az uniós elnöki és külügyminiszteri posztot illetően, a kereszténységre és a kisebbségvédelemre való utalásról már nem is beszélve. Áttörés valószínűleg csak az olasz kompromisszumos javaslattól várható, amelyet előreláthatólag a pénteki, Nápolyban megrendezett külügyminiszteri tanácskozás alkalmával hoznak nyilvánosságra. Sokak szerint ugyanakkor "van élet az olasz elnökségen túl is". Írország már felkészült az EU soros elnökségénekjanuári átvételére, valamint arra is, hogy esetleg rá hárul az alkotmány lefektetésének "kényszere".

A dokumentum szövegét a jövő májusi európai parlamenti választásokig kell végleges formába önteni, eképpen az európai választópolgárok egyben az alkotmányról is véleményt mondhatnának. A kormányközi vita körül kialakult hangulatot hűen tükrözi egy brüszzeli vezető tisztségviselő nyilatkozata, aki a megfenekleni látszó folyamat kapcsán kijelentette: "el vagyunk keseredve amiatt, hogy egyes tagállamok úgy beszélnek kívánalmaikról, mintha nem is lenne alkotmánytervezet".

 


 

hirdetés

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu