MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum
 
 
 


web
européer.hu

 

VÉLEMÉNY

Cseperedő Európai Unió

2004. október 31.
-Rácz Péter

A következő Európai Bizottság kijelölt elnökeként José Manuel Barroso azt tette, amit kellett, visszavonta testületének jelölését egy órával a parlamenti szavazás előtt. Ne keressük tettének azon indítékát, hogy saját bőrét is menteni próbálta, hiszen egy esetleges leszavazás megkérdőjelezte volna személyét is. Keressük inkább az ügy európai vonzatát! Vegyük észre, a szerdai bejelentés miképpen ad értelmet uniós „tudásunknak”, vagy mond éppen ellent az évtizedek hagyományainak.

Az Európai Bizottság körüli vitában minden benne van, ami csak lényeges az Európai Unióban napjainkban. Jelen van a demokratikus deficit, a friss bővítés élménye, az értékrendek összeütközése (köztük a keresztény örökség), a politikai kommunikáció valamennyi ellentmondása és végül egy átfogó intézményi reform problémaköre. Ez utóbbi egyik félmegoldása éppen a napokban - kereszténység nélkül –szentesített első, európai alkotmányos szerződés vonatkozó része, amely a jelenre nézve ugyan nem bír hatalommal, ám az elveit a „ma” európai politikusai alkották meg. Történetesen úgy, hogy az Európai Parlament évtizedes fejlődésének –nevezzük karriernek- csúcspontjaként élheti meg a 2004. október 27-ét, amikor is intézményi jogköreit végül nem kellett használnia, viszont „ránézésre” sikerült megakadályoznia egy nem kívánatos Bizottság létrejöttét.

Az Európai Unió a világ legsikeresebb államok közötti együttműködése gazdaságilag és politikailag egyaránt. Ez nem jelenti azt, hogy az évtizedek során végbement fejlődés ne égetett volna hibákat az integráció –egyébiránt egyre gyarapodó- testébe. A demokratikus deficit fogalma kifejezi ezek egyikét, nevezetesen, hogy az állampolgárok közvetlenebb döntési részvétele nem megfelelően megoldott. Látható, hogy a polgárok által közvetlenül választott Európai Parlament döntési jogosítványai messze elmaradnak a többszörösen közvetett másik két hatalmi ág, a Tanács és a Bizottság mellett. A demokratikus deficit feloldása szempontjából Barroso döntése egy nagy előrelépésnek tekinthető. Az állampolgárok meghosszabbított kezei –majdnem- nemmel szavaztak egy olyan testületre, amelynek tagjai politikai alkuk és játszadozások árán kerülnek ki Európa legtöbb országából. A kijelölt elnök a Magyar Televízió interjújában, nem véletlenül, egy szóban jellemezte a szerdai történést: demokrácia. Nyert a demokrácia, de legalábbis csökkent a hiánya. Ebben valamennyi fél egyetért azóta, még talán azok is, akik veszítettek a szerdai bejelentéssel. Lássuk meg azonban, hogy az EU demokrácia egyik másik fontos alappillére lenne egy független Bizottság, egy független bizottsági elnök. Barroso ilyet ígért, azonban a tény, hogy Silvio Berlusconi még az utolsó pillanatban sem vonta vissza jelöltjét, jól mutatja, igen távol állunk a független Bizottság intézményétől. 

A válság nem jött volna létre, ha nincs a mostani bővítés. A bővítés következtében 20-ből 25 fős lett a Bizottság, feldarabolódtak a tárcák, kiélezettebb harc indult meg az egyes posztokért. Ehhez jön még egy afféle kelet-európai sajátosság, ami a biztosi pozíciót olyan magasságokba emeli, amelynek több politikus nem tud ellenállni. Így történhet az meg, hogy nagy nevek –köztük a magyar jelölt, Kovács László- végül kényelmetlen helyzetbe kerül. De a kelet-európaiak friss tagságának „köszönhető” az is, hogy az egyik biztosjelölt utolsó dobása éppen az lehetett, hogy saját leendő kollégáját lekommunistázta.

Ezzel pedig el is jutottunk látszólag a lényeghez: az értékrendekhez. Első ránézésre ugyanis a bukás legfőbb oka egy személy, az olasz Rocco Buttiglione értékrendje. Az olasz biztosjelölt eleve rossz pozícióból indult, hiszen a sokak által kedvelt Mario Monti helyét furta meg, az olasz belpolitika jóvoltából. Buttiglione nem élt a lehetőséggel, és saját világát adta elő parlamenti meghallgatásán. A homoszexuális –és nőellenes kijelentések elfogadhatatlanok egy bel-és igazságügyi biztosjelölttől. Megbukott. A történet egyébként szorosan összefügg az Alkotmány azon kérdésével, hogy az utaljon-e Európa keresztény örökségére. A mélyen katolikus olasz esete egyik fejezete lesz annak a történetnek, amely arról szól, az Unió mennyire tud vagy kíván távol maradni az egyházaktól. Buttiglione a pápa barátjaként ismert közszereplő, akinek meghurcolása újabb tüske a Vatikán szemében. A vesztes Buttiglione már nem rejti el véleményét a rossz irányba haladó Európáról, a keresztény értékrend ellen indított támadásról.

Az Európai Bizottságnak először lesz olyan biztosa, aki közvetlenül az EU kommunikációjáért felel. A svéd Margot Wallström-öt még be sem iktatták új pozíciójába, máris nyílt levelet kapott a vezető kommunikációs és public relations irodáktól az egyik brüsszeli think tank közvetítésével. Alaphelyzetben az Európai Unió nehezen kommunikál az állampolgáraival, ebből feltételezhetően a médiával is, vagy pedig ez utóbbi nem találja a fogást az Unió történeteinek tálalásában. Az „első” Barroso-bizottság leszavazása körüli kommunikáció valamennyi irányát (Bizottság-Parlament, Bizottság-média, média-polgárok) figyelembe véve bátran állíthatjuk, a kommunikációs problémák hatványozták a kialakult helyzet bonyolultságát. Barrosónak például nem sikerült meggyőzően bemutatni (kommunikálni) csapatát a Parlamentben. Az egyes országok médiái különböző változatban adták le a veszélyeztetett biztosok listáját az események előrehaladtával. Nem sikerült szétválasztani az "európai ügy - nemzeti ügy " kategóriákat az egyes biztosok esetén (tegyük hozzá, a parlamenti képviselők sem teszik ezt meg). Mindeközben pozitívum, hogy a kicsit hibásan „kormányválságként” nevezett esemény marketing szempontból remekül mutatja a közösség demokratikus alapjait; szükség is lehet erre az első Alkotmány aláírásának napjaiban. Az állampolgárok örüljenek ennek, az meg maradjon a politikusok baja, hogy az római alkotmányos ceremónia hangulata rosszabb lett a hétvégén.

 

Hirdetés

warez2

 

Hirdetés

 

Hirdetés

On
Line
EU

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu