MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

EURÓPAI UNIÓ

Az Európai Bizottság visszavág

2004. január 17.
Pichler Balázs

A tavaly év végi alkotmányozási kudarc után az Európai Bizottság január első felében ismét offenzívába kezdett. A Pénzügyminiszterek Tanácsának novemberi döntését a Bizottság a luxemburgi Európai Bíróságon támadja meg. Ezen kívül a testület elnöke, Romano Prodi egyértelműen elvetette egyes tagállamok azon javaslatát, amely az unió költségvetésének megnyirbálását célozta. A Bizottság a határozott fellépés mellett azonban megkezdte kompromisszumos lehetőségek kidolgozását is.

Az Európai Bizottság (EB) január 13-ai döntésével, miszerint keresetet indít a Miniszter Tanács ellen a pénzügyminiszterek november 25-i döntése miatt, fontos lépést tett az Unión belüli erővonalak tisztázásának érdekében. Tavaly novemberben a Pénzügyminiszterek Tanácsa megszűntette a Németország és Franciaország ellen kezdeményezett eljárást. A két ország idén már a harmadik egymást követő évben sérti meg a Stabilitási és Növekedési Paktum deficit kritériumát, ezért az EB egy gazdasági megszorító menetrendet dolgozott ki számukra, amellyel ismét 3 százalék alá csökkenthetik államháztartási hiányukat. Az uniós pénzügyminiszterek döntése, amely német és francia nyomásra és egyes tagállamok, mint Spanyolország, Hollandia, Ausztria és Finnország heves tiltakozása ellenére született meg, megkérdőjelezheti a paktum hitelességét, és ezzel veszélybe sodorhatja a Monetáris Uniót. A Bizottság ezért a közös valutába vetett bizalom helyreállításért és a tagállamokkal szembeni pozíciójának megerősítéséért kezdeményezte a pert.

Az EB jogászai szerint mivel a pénzügyminiszterek elismerték a bizottsági ajánlások jogosságát, legfeljebb azok kiegészítéshez és nem az eljárás megszűntetéséhez lett volna joguk. A Bizottság gyorsított tárgyalást kért az Európai Bíróságtól, így amennyiben az utóbbi testület ezt jóváhagyja, három-hat hónap múlva megszülethet az ítélet. Ahogy azt Pedro Solbes a gazdasági és monetáris ügyekért felelős főbiztos is elismerte, a döntés megosztotta az EB-t, és csak hosszú vitát követően alakult ki a végső álláspont. Hans Eichel, német pénzügyminiszter elítélte a testület lépését, mivel szerinte inkább az együttműködésre, mint a konfrontációra kellene helyezni a hangsúlyt. A döntés ellen foglaltak állást vezető üzleti csoportok és az Európai Szakszervezetek Konföderációja is. Az Európai Parlament legnagyobb frakciói ugyanakkor üdvözölték a Bizottság lépését.

A január 13-ai döntést megelőzte Romano Prodi reagálása a „hatok” levelére, amely az uniós költségvetés lefaragását, ezzel a tagállamok befizetésének csökkentését javasolta. A levélben hat nettó befizető tagállam - Ausztria, Svédország, Hollandia, Németország, Franciaország és Nagy-Britannia – azt indítványozták, hogy a 2007-es költségvetési időszaktól a kötelező nemzeti befizetések szintjét a tagállamok bruttó nemzeti jövedelmének 1 százalékában maximalizálják, szemben a jelenlegi 1,24 százalékkal. Prodi szerint az Unió költségvetésének csökkentése a bővítéssel járó kiadások miatt nem időszerű, 2007-ben ugyanis a tervek szerint Románia és Bulgária is csatlakozik az EU-hoz. A költségvetés lefaragása ezen felül veszélyeztetné az Unió célját, hogy 2010-re a világ legdinamikusabban fejlődő térségévé váljon.

A Bizottság a kemény fellépés mellett késznek mutatkozik kompromisszumok kidolgozására is. Pedro Solbes februárban terjeszti elő javaslatait, amelyek a stabilitási paktum reformját célozzák majd. Szakértők szerint a paktum szabályait jobban hozzá kellene igazítani a gazdasági ciklusokhoz, így például recesszió idején nem kellene figyelembe venni az államháztartási hiány kiszámításakor az Európai Befektetési Bank által nyújtott hiteleket. Ezen felül elemzők az Európai Központi Bank kamatpolitikájának szerepét is növelnék a gazdasági fellendülés elősegítésében. A paktum reformjára nagy szüksége van az unió vezető gazdaságának, Németországnak. Az előzetes adatok alapján tavaly -tíz év óta először- 0,1 százalékkal zsugorodott a német gazdaság. Ezért valószínűleg a paktum kérdésében a jogi huzavona mellett politikai kompromisszum születik majd a Bizottság és a tagállamok között.    

A költségvetés ügyében is engedményeket kíván tenni az EB a Financial Times értesülései szerint. A következő időszak költségvetésének tervezetét január 25-én mutatja be a Bizottság, amiben valószínűleg a tagállami hozzájárulások fokozatos emelését javasolja majd. Ennek értelmében a költségvetés első évében, 2007-ben, a bruttó nemzeti jövedelem 1 százalékában maximalizálnák a befizetéséket, de a felső határt évről-évre emelnék, és az időszak végére elérné a mostani 1,24 százalékot. Kérdéses, hogy a nettó befizetők milyen mértékben támogatják majd a javaslatot. Az eredmény azonban megmutatja, hogy a Bizottságnak mennyire sikerült megerősítenie pozícióit az egyes tagállamokkal szemben.

 

 

hirdetés

 

hirdetés

On
Line
EU

 
 

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu