MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum
 


web
européer.hu

 

VILÁGGAZDASÁG

A luxemburgi csata

2004. május 2.
-Pichler Balázs

A bírósági meghallgatással újabb fordulójához érkezett az Európai Bizottság és a tagállamok között a nemzeti költségvetés irányításról zajló vita. A luxemburgi Európai Bíróság döntése újrarendezheti az egyes országok és Brüsszel erőviszonyát. Bár a bővítési eufória miatt a meghallgatás kisebb publicitást kapott, a bírói verdikt a 25-ök Európájában még nagyobb jelentőséggel bír majd.

A vita a tagállamok és a Bizottság között még tavaly novemberben éleződött ki, amikor a Pénzügyminiszterek Tanácsa megszűntette a Németország és Franciaország ellen a Stabilitási és Növekedési Paktum deficitkritériumának sorozatos megsértése miatt kezdeményezett eljárást. A Bizottság ezért idén januárban a luxemburgi Európai Bíróságnál támadta meg a miniszterek döntését, azzal érvelve, hogy a Tanácsnak legfeljebb az ajánlások kiegészítéshez és nem az eljárás megszűntetéséhez lett volna joga. A mostani bírósági meghallgatás, amely az egyetlen volt, ennek a vitának az egyik legfontosabb állomása. A 14 bíró nyár elejére várható döntését ugyanis a továbbiakban már nincs mód befolyásolni. 

Az április 28-ai meghallgatás összesen két óráig tartott, ez alatt a bírók fogadták és kérdéseket tettek fel mind a Bizottság mind a Pénzügyminiszterek Tanácsának jogi képviselőjének. A bizottság jogásza érvelését arra alapozta, hogy a Tanács kötelezve volt az ajánlások érvényre jutatására, ráadásul egy eljárási hibát is elkövetett, amikor egy politikai nyilatkozatott fogadott el egy jogilag kötelező rendelkezés helyett. Így a Tanács döntése megkérdőjelezte a Stabilitási Paktum egyes elemeit, nevezetesen a 3 százalékos deficitkritérium érvényességét.

A Tanács képviselője ezzel szemben azzal érvelt, hogy a tagállamok rendelkeznek az önálló döntéshozatal lehetőségével, és ezért a pénzügyminiszterek, ahogy az szerinte a szerződésben is áll, elfogadhatják a Bizottság ajánlását, de el is vethetik azt. A bírók az ítéletet lehetőség szerint testületi konszenzussal, vagy amennyiben erre nincs esély, egyszerű többséggel hozzák majd meg.

A Bizottság számára kedvező ítélettel Brüsszel visszaszerezheti a kontrollt a tagállamok, elsősorban a legnagyobbak: Németország és Franciaország, költségvetési hiánya felett. Amennyiben azonban a Pénzügyminiszterek Tanácsának döntését jóvá hagyja a bíróság az az euró zónán belüli fiskális fegyelem további fellazulásával járhat, és kitolhatja a német és francia államháztartási hiány leszorításának időpontját. Sőt újabb államok előtt, mint például Hollandia, Olaszország és Görögország, amelyek már megszegték vagy jó eséllyel meg fogják szegni a deficitkritériumot, is nyitva hagyhatja a kiskaput. Ez esetben elkerülhetetlenné válik a paktum reformja: azaz a jogszabályok gyakorlathoz való hozzáigazítása.

 Kapcsolódó anyag:

Az Európai Bizottság visszavág 2004 január 17.


 

Hirdetés

 

Hirdetés

On
Line
EU

 

Hirdetés

Hirdetés

 

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu