MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum
 


web
européer.hu

 

EURÓPAI UNIÓ

Holland EU-elnökség sok feladattal

2004. július 08.
-Ujvári András

Igencsak mozgalmas fél év elé néz Hollandia, aki július 1-től tölti be az Európai Unió elnöki tisztét. Az ír elnökség ugyan látszólag sikeres volt, hiszen elfogadták az unió alkotmánytervezetét és kijelölték a novemberben megalakuló új bizottság elnökét is. Az eredmények mellett azonban sokasodnak a kérdőjelek, hiszen sem az alkotmány ratifikációját nem lehet készpénznek venni, sem azt, hogy a leginkább kompromisszum eredményeként „megtalált” Barroso sikeresen tudja majd vezetni a közösségi jog őrzőjének nevezett intézményt.

A 2004 második féléve sem lesz nyugodtabb Brüsszelben, mint amilyen az első volt, ez pedig különösen nagy feladatokat ró a múlt héten hivatalba lépő uniós elnökségre. Hollandiára nem kevesebb hárul, minthogy két hónappal az integráció történetének legnagyobb arányú bővítése után megalapozza ennek a folyamatnak a sikerességét. Ennek elengedhetetlen feltétele, hogy a régi tagállamok érdekeit szem előtt tartsa és, hogy az újak törekvéseinek is kellő visszhangja legyen, ne tudják lesöpörni az asztalról, ahogy azt a lengyelek által erőletett invocatio dei-jel tették. Mint emlékezetes a lengyelek az alkotmány elfogadása előtt nem sokkal levélben fordultak az ír elnökséget irányító Bertie Ahern miniszterelnökhöz, hogy az okmány szélesebb elfogadottsága miatt szerepeljen a preambulumban Európa keresztény örökségére való hivatkozás. A levélről, illetve annak felvetéséről a régi tagállamok többsége végül tárgyalni sem volt hajlandó.

Az alkotmányt az összes tagállamnak ratifikálnia kell, amire két év áll rendelkezésükre. A 2006 távolinak tűnhet ugyan, de nem árt idejében megkezdeni a munkát ahhoz, hogy el tudják fogadtatni valamennyi tagállamban az alapokmányt, hiszen nem egy tagállam népszavazáson akar dönteni annak sorsáról. Ez pedig, látván a júniusi európai parlamenti választások során látványosan erősödő euroszkeptikusok táborát, eleve kudarcra ítélt folyamatnak tűnhet. A gazdasági recesszió sok országban megállt, az euróövezet GDP-jének a növekedése a vártnál jobban alakult, ami mutatja, hogy a helyzet nem kilátástalan. Azonban intő jel (főleg az újonnan csatlakozóknál), hogy a lakosság a jelek szerint a legkevésbé sem vevő közös európai identitásra, aminek létrehozását az alkotmány elősegíteni hívatott. Emellett a legfájóbb pont valószínűleg az, hogy idén sem sikerült megállítani az első 1979-es választások óta tartó csökkenő tendenciát a részvételt illetően, sőt az idei ordítóan alacsony arányhoz a tíz új járult hozzá a leginkább.

Amellett, hogy még pontot sem raktak a bővítés végére, hiszen az új összetételű Parlament július 20-án ül össze, és az utóbbi jóváhagyására váró Barroso vezette Bizottság is csak az ősz végén kezdi meg működését, tovább folynak a csatlakozási tárgyalások. A 2004-es körből kimaradt Bulgárián és Románián kívül megkezdik a tárgyalásokat Horvátországgal, és újra előkerül Törökország kérdése. A Tanácsnak meg kell majd vizsgálnia, hogy vajon megfelel-e a koppenhágai kritériumoknak. Pozitív válasz esetén az EU a törökökkel is megkezdheti még ebben az elnökségben az első tárgyalásokat.

Ugyancsak a hátralévő hat hónapban zajlik majd az Unió következő hatéves költségvetésének előkészítése, de a programban szerepel az EU és Ázsia viszonyának a javítása is. Kínával, Indiával és Dél-Koreával a csúcstalálkozó már biztosnak tűnik. Amellett, hogy a gazdasági kapcsolatok erősítése az elsődleges cél, fontos szempont, hogy a világ ezen dinamikusan fejlődő régiójával való kapcsolatát politikai dimenzióban is erősítse. Az USA-val kapcsolatban nagy valószínűség szerint kivárnak novemberig, amikor is sokak reménye szerint leváltják a  mostani elnök George W. Bush-t, és vele együtt a jelenlegi külügyi vezetést.

 

Hirdetés

warez2

 

Hirdetés

 

Hirdetés

On
Line
EU

Hirdetés

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu