MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

EURÓPAI UNIÓ

Hangsúly a felzárkózáson

2004. február 23.
-Pichler Balázs

A következő költségvetési időszakban jelentősen megnövelné a regionális támogatásra fordítható keretet az Európai Bizottság. A cél egyértelmű, az Unió bővítése után szükséges az új tagállamok elmaradt régióinak gyors felzárkóztatása. A Bizottság javaslata ezenkívül kompromisszumot jelent a támogatástól a bővítés után eleső területek számára is.

A napokban bemutatott bizottsági jelentés 336 milliárd eurót kíván fordítani a regionális politikára a 2007-től 2013-ig terjedő időszakban, ami 40 százalékos növekedés az előző költségvetési periódushoz képest. Az Unió a régiók fejlesztését így büdzséjének több mint egyharmadával támogatja majd.

A regionális politika legfontosabb tétele az ún. első célkitűzés, amely az EU azon régióit támogatja, amelyek vásárlóerő-paritáson számolt GDP-je nem éri el a közösségi átlag 75 százalékát. A 2000-2006-os időszakban az Unió a Strukturális Alapok, az EU regionális politikáját megvalósító pénzügyi eszközök, forrásainak több mint felét az új tagállamok fejlődésben elmaradt régióinak felzárkóztatására fordítja majd. Michel  Barnier, a Bizottság regionális politikáért felelős biztosa, szerint az egyes régiók között fennálló fejlettségi különbségek csökkentése elősegíti majd az Unió gazdaságának növekedését is.

A bővítéssel azonban jelentősen csökken a közösségi átlag GDP, tehát bizonyos jelenlegi tagországok régiói anélkül, hogy vásárlóerő-paritáson számolt bruttó hazai termékük nőtt volna, eleshetnek az első célkitűzés által nyújtott támogatásoktól. Ez elsősorban a kelet-német területeket érint így például: Drezdát és Lipcsét. Barnier, a kompromisszum megteremtésének érdekében a támogatások nem azonnali, hanem fokozott leépítését javasolta. Ennek értelmében ezen régiók nem vesztenék el május 1-je után a források elnyerésére való jogosultságukat, de a fejlesztésükre szánt keret évről-évre kisebb lenne. Így a költségvetés első évében a támogatások 85 százalékát kapnák, amely évente 5 százalékkal csökkenve 2007-re 60 százalékra esne vissza.

A régiók fejlesztésére használható pénzügyi eszközök nagysága azonban attól függ, hogy milyen pénzügyi perspektívában tud megegyezni a Bizottság, a Parlament és a Tanács. A Bizottság két héttel ezelőtt nyilvánosságra hozott költségvetési javaslata mindenesetre lehetővé tenné az ambiciózus regionális politika megvalósítását. Az Európai Bizottság, ugyanis a hét év alatt 900 milliárd eurót kíván költeni, aminek értelmében a kiadások a 124 milliárdos kezdőértékről 143 milliárdra emelkednének 2013-ra.  Romano Prodi, a Bizottság elnöke, a költségvetés kapcsán kifejtette, hogy „a fejlesztés szempontjából hatásosabb 25 euró közösségi szinten való felhasználása, mintha a kibővített Unió 25 tagállama külön-külön befektet egy-egy eurót”. Az elnök szavai ugyan kiváltották a Parlament tetszését, de több nettó befizető tagállam -így Németország is- jelezte, hogy a költségvetés forrásainak és a tagállami befizetések csökkentését támogatná. A regionális politikában felkínált kompromisszum tehát csak akkor működhet, ha előbb a büdzséről sikerül megegyezni a Bizottságnak és a Tanácsnak.

 

hirdetés

 

hirdetés

On
Line
EU

 
 

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu