MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum
 


web
européer.hu

 

EURÓPAI UNIÓ

Amerika és Európa újra egyszerre lép

2004. június 28.
-Rácz Péter

Az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió kapcsolata kifejezetten jónak mondható. Ez a megállapítás ráadásul nem a hétvégi EU-USA csúcstalálkozóját záró sajtókonferencia egyik diplomatikus mondata, hanem láthatóan maga a valóság.

Közös nyilatkozatok, euroatlanti gondolatok, séta a kertben - és a sort még hosszasan lehetne folytatni, hogy mi minden történt és került napvilágra miután George W. Bush Európába érkezett és az Unió vezetőivel találkozott. Az írországi Dromoland kastélyban az Európai Unió részéről Bertie Ahern házigazda és Romano Prodi bizottsági elnök fogadták az amerikai elnököt.

Komoly véleménykülönbségek fel sem merültek a csúcstalálkozó során. A II. világháború óta legnagyobb bonyodalmat okozó és az euroatlanti viszonyt leginkább elmérgesítő probléma, vagyis Irak kiemelten a napirendi pontok között szerepelt, de mostanra látható egyetértés van a demokratizálás módjáról. A nyilatkozat szerint az EU és az USA közösen lépnek fel az iraki nép és az ideiglenes kormány támogatásában, hogy olyan legyen az ország, mint amilyen egy igazi demokratikus ország (értsd: szabad, biztonságos, egységes, virágzó, békés).

Az ENSZ Biztonsági Tanács határozata nagyban segítette a kérdés rendezését a két fél között, hiszen a most elfogadott nyilatkozatban egész egyszerűen az ENSZ határozatban foglaltakhoz nyúlhattak a tárgyalópartnerek. E szerint mindent el kell követni, hogy az ENSZ szerepvállalását ne akadályozzák a térségben és így az sikeresen felkészíthesse az országot szuverenitásának teljes visszaszerzésére, kezdve a választások megtartásával. A nemzetközi szervezet támogatásán túl a nyugati hatalmak biztosítani kívánják Irakot arról, hogy szerepet vállalnak a felhalmozott külső államadósság csökkentésében.

A találkozó során az is eldőlni látszott, hogy a NATO szerepet vállal az iraki biztonsági erők kiképzésében. Ezzel a lépéssel az amerikai diplomácia újból megmutatta, hogy a NATO az EU-n belül is megkerülhetetlen tényező, függetlenül az európai törekvésektől, amelyek visszaszorítanák azt. A végleges döntés a hét eleji NATO csúcson kerül meghozatalra, az ellenkező német-francia páros tartogathat már csak némi meglepetést az ügyben. Chris Patten biztos elmondta ugyanakkor, hogy európai katonák csak akkor segítenek Irakban, ha biztonságuk megoldott, és nem kell veszteségektől tartani. Most már valószínűnek látszik az is, hogy újból spanyol katonák lépnek Irak területére.  

George W. Bush látogatása előtt már ismerni lehetett azt a 6-7 témát, amelyről közös állásfoglalást kívántak a csúcstalálkozó végén kibocsátani. Ezek mindegyike a terrorizmussal, a katonai elnyomás alatt lévő fejlődő országokkal, valamint humanitáriánus kérdéssekkel foglalkoznak. Ezek közül leginkább a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló közös nyilatkozat érdemel említést, hiszen belefoglaltak egy Iránnak szóló figyelmeztetést, urániumdúsítással kapcsolatos tevékenysége miatt.

A csúcstalálkozót immáron szokás szerint nagyszabású tüntetések kísérték. A Reuters jelentése szerint 2000 katona és 4000 rendőr, tehát az ír biztonsági erők harmada vigyázott a régi kastélyban tartott találkozó és a környező városok és táborok biztonságára.  

 

Hirdetés

warez2

 

Hirdetés

 

Hirdetés

On
Line
EU

Hirdetés

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu