MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum
 
 
 


web
européer.hu

 

EURÓPAI UNIÓ

Külügyminiszterek Nápolyban

2003. november 29.
-Rácz Péter

Az EU külügyminisztereinek nápolyi találkozója kevés előrelépést hozott az alkotmányozás vitás kérdéseinek rendezésében. Egyre világosabb, hogy a lengyel-spanyol páros mellé sorakozik fel az utóbbi napokban kritikus hangvételű Nagy-Britannia.

Franco Frattini olasz külügyminiszter sikerként könyvelte el, hogy több területen is történtek előrelépések. Nem nehéz belátni azonban, hogy a legproblémásabb területeken –mint például a szavazatmegoszlás- nem történt változás és a nézőpontok nem közeledtek egymáshoz. Így továbbra is kérdéses, hogy miként fejezhető be a jövőről szóló vita az olasz elnökség alatt. A kormányközi keretek közötti egyeztetéseknek a menetrend szerint a december 12-13-i csúcstalálkozóig kellene befejeződniük.

Egy jelentős előrelépésnek tekinthető, hogy a tagállamok megállapodtak: valamennyi régi és új tagország egy biztost küld az Európai Bizottságba. A találkozó utáni vacsorán ismertették az új európai védelmi rendszer terveit. Lásd részletes cikkeinket: Mindenkinek biztos; Megduplázott védelem.  

Még mindig nem született döntés ugyanakkor a szavazati arányok megoszlásáról. Mint ismeretes, Spanyolország és Lengyelország szeretné megtartani a Nizzai Szerződésben lefektetett elosztási rendszert, mert az alapján kisebb lenne a különbség a még nagyobb Németországgal szemben. A három évvel ezelőtti határozatban lefektetett 27 spanyol szavazat csak kettővel maradt el a némettől, annak ellenére, hogy Németországban kétszer annyian élnek. A németek és franciák tehát érdekeltek abban, hogy a Konvent által beterjesztett, inkább népesség alapján történő szavazatmegosztás valósuljon meg. Megjegyzendő, hogy Németország és Franciaország lakossága közösen több mint egyharmadát teszik ki az EU teljes  népességének. A döntéshozáskor a tervek szerint két számot vennének figyelembe. A tagállamok legalább felének támogatása esetén megvizsgálnák, hogy azok kiteszik-e a teljes EU népesség 60 százalékát.

Lehet, hogy egész bekezdések maradnak majd ki az új tervezetből, ha nem születik megállapodás. Jack Straw brit külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a nizzai megállapodást akkor úgy szavazták meg, hogy az legalább 2009-ig érvényben maradhasson. A külügyminiszter ezzel a kijelentésével vitathatatlanul a lengyel-spanyol páros melletti szimpátiáját mutatta meg.

A végleges alkotmány-tervezetet eltérő módon fogadják majd el a tagállamok, hiszen a tagországok egy részében népszavazás útján erősítik azt meg, míg máshol, mint például Németországban a parlament szavaz róla. A legtöbb országban, köztük Magyarország, még nem született döntés arról, hogy ki és mikor bólint rá utoljára Európa új szerződésére.

 

Hirdetés

warez2

 

Hirdetés

 

Hirdetés

On
Line
EU

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu