MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

EURÓPAI UNIÓ

Ki robbantott Madridban?

2004. március 13.
-Rácz Péter

A spanyol kormány percekkel a madridi robbantások után egyértelműen a baszk szeparatisták fegyveres csoportját, az ETA-t gyanúsította meg. Azóta is fenntartják ennek valószínűségét, ám egyre több jel mutat az al-Kaida iszlamista csoportra is. Az információszolgáltatást láthatóan korlátolja a vasárnapi spanyol parlamenti választás, hiszen az eredményeket komolyan befolyásolhatja az elkövetők kiléte.

A Spanyolország észak-keleti részét képező baszk területek teljes függetlenségéért harcoló ETA (lásd részletes hátterünket) az elmúlt harminc évben több mint 800 ember halálát idézte elő támadásaiban. Érthető tehát, hogy a kormány és a hatóságok rögtön ezt a csoportot tették felelőssé. Biztonságpolitikai szakemberek azonban szintén percekkel a támadás után jelezték, hogy nem ennyire egyértelmű a kapcsolat. Kételkedésüket egyrészt az áldozatok magas számával magyarázták, valamint az is közismert, hogy az utóbbi időszakban eredményesnek mondható a szélsőséges baszk csoportok felügyelete. Továbbá az ETA általában küld figyelmeztetést a támadások előtt a várható időpontról és helyszínről, hogy csökkentse a civil áldozatok számát, sőt a legtöbb esetben célszemélyek ellen követnek el merényletet. A baszk szeparatisták közleményben cáfolták, hogy közük lenne az akcióhoz. Ezt azóta több baszk kötődésű lapban és televízióban is megerősítették.  

A misztikus 3/11 és 9/11 (pont 911 nap telt el a WTC elleni támadás óta) közötti számokon túl léteznek konkrétabb jelek is arra vonatkozóan, hogy az iszlamista terrorszervezet a felelős. Egy szemtanú bejelentése alapján jutottak el a spanyol hatóságok ahhoz a kisbuszhoz, amelyben robbanóanyagokat, gyújtószerkezeteket találtak. A szemtanú a jármű közelében három símaszkos személyt látott a robbantások előtt fél órával. Az eset azért különös, mert a bombákhoz szükséges anyagok mellett egy Korán-részleteket tartalmazó audiókazetta is előkerült, ez pedig értelemszerűn a al-Kaida kapcsolódását jelenti. Egy londoni székhelyű arab nyelvű laphoz pedig e-mailt juttatott el egy az al-Kaida holdudvarába tartozó szervezet, amelyben magukra vállalják a robbantásokat. Ez a szál azonban meglehetősen bizonytalan, nehezen lenyomozható. Az al-Kaida ugyanakkor már jó ideje fenyegetőzik azzal, hogy európai célpontok ellen követ el merényletet, előkészítvén egy újabb, nagyszabású -Fekete-szélnek nevezett- amerikai támadást. A George W. Bush mellett elkötelezett európai országok közül Spanyolország pedig éppen "elég nagy" célpont, ám mégis könnyebben sebezhető, mint Nagy-Britannia. Hírszerzési információk szerint a közeljövőben még várható hasonló támadás Olaszországban is.

Ez eddigi legbiztosabb bizonyíték az ETA-t terheli ugyanakkor. Pénteken ugyanis egy az "utasok" által hátrahagyott hátizsákban találtak fel nem robbantott szerkezetet. Ennek alapanyaga megegyezik az ETA által használt titanite-tel,  és a gyújtószerkezet a baszkok által favorizált mobiltelefonos megoldás. Az al-Kaida terrorcsoport a legtöbb esetben öngyilkos merénylőkkel dolgozik, ami a mostani robbantás esetén kizárható. A harmadik variáció -amelyet sokan magukénak mondanak- a két fő vádlott csoportot együttesen gyanúsítja az elkövetéssel. A terrorcsoportok között tapasztalható világméretű összefogás alapján teljes mértékben megállja helyét az az elképzelés is, hogy az al-Kaida szoros támogatását élvezve lehetett képes csak az ETA ekkora méretű támadásra. Ugyanakkor nem elfelejthető, hogy a vallási fanatizmussal is jelzett al-Kaida szemében az ETA csoportot "hitetlenek" alkotják, így kizárt, hogy együttműködnének egymással.

A spanyol kormány minden kapcsolódó szálat vizsgál, azt azonban látni kell, hogy a vasárnapi választásokig a nagy spanyol pártoknak érdekében áll az ETA-t elkövetőként megnevezni. Ez megnövelné a rendet ígérő pártok szavazatarányát ugyanis. Amennyiben viszont az al-Kaidára terelődne a gyanú, akkor jogosan kérhetnék számon az állampolgárok a kormányzó pártokon azt, hogy mennyire lett volna mindez elkerülhető. Az esetben megint megnőhet az iraki háborút korábban ellenzők hangja.

 

hirdetés

 

hirdetés

On
Line
EU

 
 

hirdetés

 

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu