MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum
 


web
européer.hu

 

EURÓPAI UNIÓ

EU-Mercosur tárgyalások

2004. május 31.
-Pichler Balázs

A Mexikóban tartott EU-Latin-Amerika csúcstalálkozón az Európai Unió folytatatta kereskedelmi tárgyalásait a dél-amerikai kontinens legjelentősebb kereskedelmi blokkjával, a Mercosurral. Az egyeztetések végső célja: szabad kereskedelmi övezet létrehozása a két gazdasági régió között.

A harmadik alkalommal megrendezett EU-Latin-Amerika csúcson összesen 58 állam képviselői – a 25 uniós tagállam, valamint 33 közép- és dél-amerikai ország –vettek részt. A találkozó jó alkalmat adott arra, hogy a Mercosur gazdasági blokk, amelynek tagjai: Brazília, Argentína, Paraguay és Uruguay, és az Unió kölcsönösen ismertessék egymással szabad kereskedelemről alkotott elképzeléseiket. A tárgyalások természetesen nem most, hanem már 1999-ben elkezdődtek egy szabadkereskedelmi övezet felállításáról, amit jövő év októberére szeretnének megvalósítani.

A leglényegesebb különbségek a mezőgazdaság és a szolgáltatások liberalizálásának kérdésében jelentek meg. Az Unió nagyobb részesedést kíván szerezni a dél-amerikai szolgáltatások és befektetések piacán, ezért az itteni korlátozások lebontását szeretné elérni. A Mercosur államok viszont mezőgazdasági exporttermékeik számára akarnak kiharcolni egyenlő versenyfeltételeket. Így szeretnék növelni a már így is jelentős – 16 százalékos - részesedésüket az EU mezőgazdasági termékeinek importjából. Szakértők szerint, ha létrejön a megállapodás, az jelentősen megnövelheti az évenkénti 40 milliárdos kereskedelmi forgalmat a két gazdasági blokk között.

A Mercosurt Brazília, Argentína, Uruguay és Paraguay hozta létre 1991-ben az Asuncioni Szerződéssel, azzal a céllal, hogy fokozatosan kiépítsék a közös piacot és vámuniót a tagok között. A folyamat, azaz a belső korlátozások leépítése 1995-ben indult és az úgynevezett átmenti időszak, amelynek végén létrejön a szabad piac, a megállapodás szerint 2006-ig tart. Chile és Bolívia 1996-ban írt alá Társulási Szerződést a dél-amerikai gazdasági unióval, és hoztak létre szabad kereskedelmi övezetet. Két évvel később a Mercosur már nemcsak a gazdasági, hanem a politikai egyeztetés fórumává is vált. Az elmúlt években az együttműködésnek jelentős lökést adott Lula da Silva brazil és Kichner argentín elnök megválasztása.

Az Európai Unió már a megalakulástól támogatta a Mercosurt, majd 1995-ben a tagállamok megkötötték az EU-Mercosur Interregionális Együttműködési Megállapodást. A megállapodás három fő elemből áll: politikai párbeszéd, kooperáció és kereskedelmi kapcsolatok. A politikai párbeszéd a rendszeres kormányfői, illetve miniszteriális találkozókón valósul meg, míg az anyagi együttműködés keretében az EU 2002-ben 48 millió euróval támogatta a Mercosur belső piacának kiépítését, az intézményfejlesztést. A megállapodás utolsó pontja a kereskedelmi kapcsolatok javítása, azaz a már említett szabad kereskedelmi övezet felállítása, amely a dél-amerikai országok számára az amerikai fölény ellensúlyozására is szolgálhat. A Mercosur országokban ugyanis nem fogadták kitörő örömmel Bush amerikai elnöknek az Alaszkától a Tűzföldig tartó gazdasági térség  megalakítására tett javaslatát.

 

Hirdetés

warez2

 

Hirdetés

 

Hirdetés

On
Line
EU

Hirdetés

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu