MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

EURÓPAI UNIÓ

Sikertelen csúcstalálkozó az EU alkotmányáról

2003. december 13.
-Rácz Péter

Nem sikerült megállapodniuk az európai országok vezetőinek az alkotmány körüli legvitatottabb kérdésben, a szavazati arányok felosztásában. Miután Lengyelország és Spanyolország nem  engedett álláspontjából, az Alkotmányos Szerződés véglegesítése az ír féléves elnökség időszakára tolódik át. Azt azonban már most tudni lehet: a jövő év kevésbé alkalmas döntéshozásra.

Szombat délelőttre teljes patthelyzet alakult ki, így már nem is az előre megtervezett menetrend szerint üléseztek a politikusok, hanem kétoldalú megbeszéléseket folytatattak egymással. Ez az eljárás sem segített felülkerekedni egy témán, a szavazatok reformján. Mint ismeretes Lengyelország és Spanyolország ragaszkodik a Nizzában meghatározott szavazati arányhoz, és semmilyen feltétel mellett nem tudják elfogadni az új alkotmány „demokratikusabb”, népességszám alapján történő szavazati rendszerét. Ezúttal valóban érezni lehetett, hogy nincs mozgástér. A helikopter-balesete miatt kerekesszékben megérkező lengyel miniszterelnök drámai hangon jelentette be: "Kompromisszum vagy uralom között kellett döntenünk”.  Szombat délután kettőre –amikor rossz nyelvek szerint nem hogy közeledtek az álláspontok, hanem egyre távolodtak – az olasz elnökség kénytelen volt lezárni a találkozót. A politikusok hazamentek.

„Sajnálatos módon teljes volt az egyet nem értés a szavazati elosztás kérdésében. Az álláspontok olyannyira távol voltak, hogy gyakorlatilag semmi remény nem volt a megegyezésre” – nyilatkozta Silvio Berlusconi a csúcstalálkozót követően. Hetek óta többen kritizálták a nem megfelelő módón előkészített kormányközi konferenciát, mint a sikertelenség egyik forrását. Az olaszok –egyesek szerint- kevés időt töltöttek az álláspontok feltérképezésével és azok megvitatásával. Az is igaz, hogy ezúttal kínosan távol áltak egymástól ezek az álláspontok.

A nagy kérdés most az, hogy közeledhetnek-e még egymáshoz egyáltalán a vélemények? Ezt már többféleképpen látják a résztvevők.  „Egy kissé túlságosan derűlátóak voltunk. Dőljünk hátra, és használjuk ki a karácsonyi ünnepeket. Remélem, hogy az ír elnökség kezdetével új szellemben kezdődhetnek újra a tárgyalások”- mondta Wolfgang Schüssel osztrák kancellár. Annyi bizonyos, az alkotmányozó folyamat most lelassul. Legkorábban márciusra készülhet el az új javaslatcsomag. Félő azonban, hogy ezzel a javaslattal akkor spanyol részről senki nem tud majd foglalkozni, ott ugyanis tavasszal választásokat tartanak. Az alkotmány szempontjából veszélyes lehet az is, ha az ír félév alatt sem fogadják el a szöveget, mivel utána már beindul az igazi „daráló”, a költségvetési vita. Nem véletlen tehát, hogy többen arra figyelmeztettek a találkozó előtt: egy esetleges sikertelen csúcs az alkotmány –és vele együtt az EU jövőjének- bukása is lenne.

Körülbelül egy hónapja, amikor már kezdett világossá válni a spanyolok és lengyelek különvéleménye, hirtelen előkerült egy francia-német "mag" létrehozásának terve az Unión belül, amelyben egy magasabb fokú integráció jöhetne létre. Mivel az elképzelés a szekértők szerint megvalósíthatatlan napjainkban, valószínűsíthető, hogy "ijesztgetésként" használták az ötletet azok ellen, akiken megbukhat a Huszonötök további elmélyülése. (Az Alkotmányos Szerződés tervezete egyébként eleve magában foglalja az együttműködési megállapodások lehetőségét). A mostani csúcstalálkozott követően Jacques Chirac francia elnök és Schröder német kancellár is újra megvillantotta egy "kemény mag" létrehozását, és ezzel egy többsebességes Európa megszületését.  Chirac tulajdonképpen a mostani probléma megoldását egy ilyen jól működő, kisebb csoport által felállított modellben létrejöttében látja, ami motorként szolgálhatna a gyorsabb európai fejlődéshez. De Gerhard Schröder is nyíltan kimondta, hogy a mostani cselekvőképtelenség egy kétsebességes Európához vezet, ha akarják a "lassabban gondolkodó államok", ha nem.

A téma előzményei:
-Egy hét múlva
-Külügyminiszterek Nápolyban
-Mindenkinek biztos

-Megduplázott védelem
-Veszélyben az uniós alkotmány
-Folytatásos regény

 

 

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu