MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

EURÓPAI UNIÓ

Szakítási kísérlet Romániával

2004. február 3.
-Rácz Péter

Románia csatlakozásának pénzügyi csomagtervezetét február 10-én közli a Bizottság, ám mindeközben hatalmas botrány veszi kezdetét az ország felkészültségéről. Az EU-csatlakozási tárgyalások felfüggesztését javasolná az Európai Parlamentnek Emma Nicholson bárónő, az EP Románia-előadója.

"Nemcsak az EU-csatlakozási tárgyalásokat kell felfüggeszteni Romániával, hanem szigorú megfigyelés alá kell helyezni az európai követelmények alkalmazását a román igazságszolgáltatásban és belügyekben" – jelentette ki  Emma Nicholson. A probléma ráadásul nem a keleti országoktól jól megszokott, már-már elfogadható hiányosságok egyikéből adódik főleg. A mostani jelentések természetesen megemlítik a korrupció nagyságát, a törvénytelenségek fennmaradását. A legkritikusabb pont azonban túlmegy az EP képviselők európai normáin, ezért is lehet ekkora visszhangja. Bukarest ugyanis megszegte az állami gondozott gyermekek külföldi örökbeadására vonatkozó európai tilalmat.

Erős belpolitika rásegítés határára derült ki Bukarestben, hogy a nemzetközi örökbefogadási moratórium ellenére, több mint száz román árvát adtak át a román hatóságok olasz családoknak. A Nastase-kormány nem tagadta az ügyet, inkább védekezni próbált. A kabinet szerint ugyanis az örökbefogadási kérelmek engedélyezését nyugati politikusok is sürgették. Ha ez igaz, akkor az ügy hamar feledésbe is merülhet akár, hiszen ezen ismeretlen nyugati politikusoknak nem lesz érdeke Romániát megszorongatni a témában. A román belpolitikai viszonyok és az ellenzék európai parlamenti háttere miatt azonban egy percig sem lehet nyugodt a Nastase vezette kormány. A román demokrata és liberális ellenzék ugyanis folyamatosan vádol. 2001–2003 között több mint ezer illegális örökbefogadáshoz asszisztált a kormány- mondják a túloldalról.

Ha a vád igaznak bizonyul (márpedig inkább bizonyított tény már most is, mintsem vád), akkor a koppenhágai kritériumok értelmében nehéz helyzetben van Románia. A több mint tíz évvel ezelőtt kihirdetett csatlakozási kritériumok legfontosabbika, az emberi jogok védelme csorbul a jelek szerint. Az Európai Bizottság is elkezdett foglalkozni az üggyel, Adrian Nastase román miniszterelnökhöz intézett levelében arra figyelmeztette a bukaresti kormányt, hogy tegyen meg mindent az örökbefogadási céllal történő gyermekkereskedelem megfékezésére. (A Bizottság egyébként ismerheti a problémát, hiszen az uniós felkészültségéről szóló tavalyi országjelentésében megállapította, hogy az országban "továbbra is súlyos problémát jelent a gyermekkereskedelem.)

Nem lehet tudni, hogy miként kerül ki ebből a kellemetlen szituációból Románia, valamint a támadásnak milyen hatásai lesznek a csatlakozási tárgyalásokra. A szakértők többsége szerint ez az ügy korántsem annyira lényeges, és esélytelen az olyan indítvány az Európai Parlamentben, amely esetleg a csatlakozás felfüggesztését javasolná. Egyrészt Románia az utóbbi időben fontos területeken kedvező fejlődést produkált, másrészt Brüsszelben tisztában vannak azzal, hogy a belpolitika viszályok gyakran begyűrűznek Brüsszelig.

A száraz tények látszólag igazolják a 2007-es csatlakozást, hiszen Bukarest már 22 ideiglenes lezárt dossziénál tart (a 30-ból) a tárgyalásokon. A Bizottság a következő országjelentését szokás szerint idén ősszel adja ki.

 

hirdetés

 

hirdetés

On
Line
EU

 
 

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu