MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

GENERATION

Mi lesz veled Socrates?

2004. március 19.
-Scharek Mónika, Brüsszel

Az Európai Bizottság március 9-én elfogadta és a Parlament elé vitte a „Közösségi programok új generációja: oktatás és képzés 2006 után” című közleményt. A javaslat két új, jelentős közösségi programot vázol fel, amelyeket a Parlament és a Tanács jóváhagyása után a Bizottság nyáron fog hivatalosan közzétenni. Ezek a programok a 2006-ban lezáruló programok (Socrates, Leonardo, Youth, Tempus) részben folytatását, részben helyettesítését jelentik. Az új programok a következők:

  • Integrált élethosszig tartó tanulás (Integrated Programme in Lifelong Learning), amely az EU, az EFTA és a jelölt országok közötti mobilitást és együttműködést támogatja. Ez a program lép majd a jelenlegi Socrates és Lenardo da Vinci program helyébe.

 

  • Tempus plus: ez a program az egyetemi szintű oktatás, a szakképzés, az iskolai és a felnőttoktatás területén belüli együttműködésre és fejlesztésre koncentrál. A kedvezményezettek a tagállamok, az EU-val határos államok és a jelenlegi Tempus program államai.

Ezek az új programok az 1990 óta hozott uniós szintű politikai döntések és fejlesztések támogatására születtek. Megfelelnek a 2000-es Lisszaboni csúcson elfogadott céloknak, amelyek alapján az Európai Unió a legversenyképesebb tudás-alapú gazdasággá fejlődik 2010-re, és ezzel egy időben erősíti a szociális kohéziót, amelyen belül központi szerephez jut az oktatás és a képzés. Emellett a programok támogatják azokat az államközi kezdeményezéseket (Bolognai folyamat), amelyek a felsőoktatás és a szakképzés átláthatóságát és átjárhatóságát szeretnék az Unión belül megteremteni.

A teljes közlemény letölthető az Európai Unió hivatalos honlapjáról (http://europa.eu.int/comm/education/programmes/newprog_en.html )


 

hirdetés

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu