MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

EURÓPAI UNIÓ

Németország változtatna a stabilitási paktumon?

2003. november 30.
Pichler Balázs

Kész vagyok megvitatni a növekedési és stabilitási paktum kiegészítésével kapcsolatos javaslatokat pénzügyminiszter kollégáimmal – nyilatkozta a német pénzügyminiszter, Hans Eichel, a  Welt am Sonntag című lapnak. 

Eichel szerint a paktum 3 százalékos deficitkritériuma nem elégendő az Unió gazdaságpolitikájának szabályozására. A deficitcél mellett az inflációra kellene a jövőben nagyobb hangsúlyt helyezni. Meg kell vizsgálnunk, hogy mit tehetünk az ellen, hogy egyes országok tartósan magas inflációs rátával rendelkeznek – mondta a pénzügyminiszter.

Ezt megelőzően Gerhard Schröder német kancellár is jelezte, hogy szükségesnek tartja a párbeszéd megindítását a stabilitási paktum korszerűsítéséről. A paktum jövőjének megvitatását eddig Franciaország, Olaszország és Ausztria támogatta.

A stabilitási paktum fellazítása gyengítheti a bizalmat az euróval szemben – figyelmeztet Ernst Welteke a német Bundesbank elnöke. Michaele Schreyer költségvetési biztos arra emlékeztetett, hogy a nagyobb tagállamok nem igényelhetnek különleges jogokat. A gazdasági biztos Pedro Solbes pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a deficiteljárás leállítása rossz üzenet volt a pénzpiacoknak.

Mint ismeretes, kedden a pénzügyminiszterek tanácsa, német és francia nyomásra, leállította a stabilitási paktum megsértése miatt a két ország ellen kezdeményezett eljárást. A két tagország ígéretet tett arra, hogy 2005 végére a paktum által meghatározott 3 százalékos kritérium alá szorítják le államháztartási hiányukat.

 

hirdetés

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu