MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

EURÓPAI UNIÓ

Ellentmondó adatok a magyar versenyképességről

2003. november 29.
Européer.hu - összeállítás

Ötmillió négyzetméter Bécs – ezzel a címmel készült egy projekt az osztrák gazdasági és foglalkoztatási tárcánál. A terv jelentősen érinti Magyarországot is. Ausztriában ugyanis azzal számolnak, hogy a bécsi agglomeráció Győrig tart majd, s a jövő évi uniós csatlakozás után Budapestről is visszatérnek a pénzügyi csoportok és a befektetők a császárvárosba. Az osztrák gazdasági és foglalkoztatási minisztérium szakértői szerint a csatlakozási folyamat során Budapest elveszíti gazdasági pozícióját.

 A folyamat évek óta tart, betetőzése jövő év májusában várható –állítja az egyik országos napilap tárcánál dolgozó forrása. Bécsnek alapos oka van a fejlesztésre, miután az Európai Unió keleti bővítésének következtében a legerősebb közép-európai centrum lesz. Az osztrák fővárosnak vetélytársai, azaz Pozsony és Budapest elől kell elszippantania a beruházókat – áll az anyagban. Sopron, Győr és a Nyugat-Dunántúl zöme, továbbá Szlovákia gazdasági fellegvára, vagyis a pozsonyi régió Bécs agglomerációjához tartozik majd, legalábbis a projekt alapján. Az osztrák gazdasági kamaránál (WIFI) úgy vélik: a Budapesten kelet-közép-európai központjaikat működtető pénzügyi és szakmai befektetők a magyarországi piac egy-két éve tartó szűkülése, az elképesztő és kiszámíthatatlan bürokrácia miatt visszafogták itteni fejlesztéseiket, s újra Ausztriára koncentrálnak.

A fenti képet némiképp elviselhetőbbé teszi az a brüsszeli jelentés, amiről a Világgazdaság című gazdasági napilap számolt be a napokban. A tanulmány szerint a jövőre csatlakozó országok közül Magyarország termelékenysége a legmagasabb, s a versenyképesség is jónak mondható. Ez utóbbival kapcsolatban azonban a jelentés megjegyzi: a gazdasági versenyképesség még mindig az alacsony bérszínvonalnak köszönhető. Az Európai Bizottság figyelmeztet: az olcsó munkaerőn alapuló versenyképesség „veszélyes csapda”, hiszen fennáll az eshetősége, hogy az erre alapozó országok bennragadnak ebben a szerepben.

A magyar versenyképességről folytatott vitában érdemes megemlíteni, hogy a közelmúltban számos nemzetközi felmérés azt állapította meg: az unió gazdasági szakembereinek döntő többsége szerint minden bizonnyal Prága térsége lesz a térség motorja.

hirdetés

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu