MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum
 


web
européer.hu

 

TANULMÁNY AJÁNLÓ

GÁL TAMÁS
[galtamas2000@yahoo.com]

Demokratizálódás vagy visszarendeződés Oroszországban

  LETÖLTÉS

Ebben a dolgozatban az oroszországi demokratizálódási folyamatot kísérlem meg bemutatni, a Szovjetunió felbomlása utáni időszakban. Felvetődik persze a kérdés, hogy valóban demokratizálódásról, az önkényuralom megszűnéséről van szó, vagy pedig a diktatúra egy új formájáról. Vlagyimir Putyin elnök szerint diktatúra van, mégpedig a „törvény diktatúrája”. Vajon az a „diktatúra” mindenkit egyformán érint, vagy vannak, akiket jobban és vannak, akiket kevésbé? Vajon az orosz társadalom igényli a demokráciát vagy inkább egy erőskezű vezetőben hisz? A pártok ténylegesen megjelenítik a társadalomi igényeket, vagy csak egy szűk elit köré rendeződnek? Ezekre a kérdésekre próbálok választ keresni.

Kísérletet teszek a társadalmi törésvonalak felmutatására és ezek pártszervező erejének, így a pártok bemutatására. Ezután ismertetem az orosz választási rendszert és a négy Duma választás eredményét az elnökválasztásokkal együtt. Ugyanis az elnökválasztás legalább ugyanakkora súlyú, mint a parlamenti, tekintve az ország félprezidenciális berendezkedését.

A vizsgálatnál szükségszerűen figyelembe kell venni az orosz történelmi, társadalmi, vallási hagyományokat is. Egy-két XIX-XX. századi mozgalomtól eltekintve (dekabristák), nincsenek hagyományai a demokráciának. Lehet a mai orosz viszonyokat a nyugati demokrácia színvonalához hasonlítani, de nem biztos, hogy érdemes. Mivel Nyugaton a demokratikus értékek kialakulásához több száz év kellett, nehezen elvárható egy 1991-ig diktatúrában élő néptől, hogy századokat ugorjon át. Természetesen a lemaradásokra fel lehet és fel is, kell hívni a figyelmet, de ezt mindig csak a helyi sajátságok tükrében érdemes.


 

A tanulmány folytatása letölthető innen:

  LETÖLTÉS

A szerző a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója, nemzetközi tanulmányok szakon.

 

 

Hirdetés

warez2

 

Hirdetés

 

Hirdetés

On
Line
EU

Hirdetés

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu