MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum
 


web
européer.hu

 

TANULMÁNY AJÁNLÓ

RÁCZ PÉTER
[peter.racz@europeer.hu]

Az új tagállamok mozgástere és érdekviszonyai a megújuló Unióban

  LETÖLTÉS

Az Európai Unió szövevényes érdekviszonyait a mostani bővítés alaposan felülírja. Habár első ránézésre megállná helyét a gondolat, miszerint a tíz ország egymás szövetségeseként küzdhetne a jobb lehetőségekért, a jelek szerint a gazdasági és politikai szempontok mégis egymás ellen fordíthatják a csatlakozó országokat. Ezért a dolgozat alapvető kérdése szempontjából -vagyis hogy miként változnak meg az érdekviszonyok a csatlakozást követően- nem vehető egy csoportba a tíz ország. A csatlakozási tárgyalásokon sem volt már meg az egység, hiszen Koppenhágában az EU tagállamok viszonylag könnyedén alkalmazták a diplomáciában oly jól ismert „szalámitaktikát”.

A jelenleg futó összeurópai vitákban az országok egyenként, témák szerint keresik partnerüket. Szinte naponta változnak a szövetségek és velük együtt az érdekek is. Ilyen a felgyorsult Európa. Nem kérdéses, hogy valamennyi új tagország megtalálja majd a helyét az azonosan gondolkodó országokkal az Európai Unióban. Azt azonban rendkívül nehéz most megjósolni, hogy miként alakul maga az Unió jövője. Mennyire lehet egységes az a térség, amiben egyre több különbözőség jelenik meg? A 2004-ben csatlakozó országok mozgásterének kialakulásakor így fokozattan nagy hangsúlyt kap az EU Alkotmányos Szerződésének milyensége, illetve az annak kialakításakor tapasztalt érdekháló.

Tanulmányomban így a bővítés és az alkotmányozás nem egyszer ellentmondó, ámde összefüggő érdekrendszerének vizsgálatát kívánom megkísérelni.

A tanulmány folytatása letölthető innen:

  LETÖLTÉS

A szerző a BKÁE hallgatója, nemzetközi tanulmányok szakon. Az européer.hu főszerkesztője.

hirdetés

 

hirdetés

On
Line
EU

 
 

hirdetés

 

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu