MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum
 


web
européer.hu

 

TANULMÁNY AJÁNLÓ

SALÁT GERGELY
[salger@freemail.hu]

A kínai külpolitika néhány vonása a kulturális forradalom alatt

  LETÖLTÉS

Mint ismeretes, a kulturális forradalom (1966-1976) drámai változást hozott a kínai belpolitikába és a Kínai Népköztársaság (KNK) lakosságának életébe. A kulturális forradalom első éveiben az országban kaotikus állapotok uralkodtak, az állam- és pártapparátus megbénult, a vezetésben a legfelsőbbtől a legalsóbb szintig könyörtelen frakcióharcok dúltak. Az anarchikus belső helyzet természetesen hatással volt a KNK külpolitikájára is: megváltoztak a külfölddel való kapcsolatok alapelvei, s az összeomlás szélére került a külkapcsolatokért felelős apparátus is. A belföldi helyzet viszonylagos stabilizálódásával (kb. 1968) párhuzamosan fokozatosan újjáépítették a lerombolt külügyi rendszert, és megindult a külpolitikai orientáció gyökeres átalakítása. A KNK a háború szélére sodródott volt „nagy testvérével”, a Szovjetunióval, míg egyre barátságosabb kapcsolatokat épített ki ősellenségeivel, az „imperialista” nyugati országokkal – különösen az Egyesült Államokkal és Japánnal.

Dolgozatomban e rendkívül összetett téma néhány kérdését igyekszem megvizsgálni: kik alakították a kínai külpolitikát, mik voltak a gyökerei és az okai a kulturális forradalom alatt bekövetkezett fordulat(ok)nak, mi történt a KNK külügyminisztériumában, és hogyan alakult Kína kapcsolata egyes fontosabb partnereivel a tárgyalt időszak alatt.


A tanulmány folytatása letölthető innen:

  LETÖLTÉS

A szerző az ELTE BTK Nyelvtudományi Doktori Iskola sinológiai programjának doktorandusa; az ELTE BTK Kelet-ázsiai tanszékén különféle tanegységeket tanít kínai nyelv, irodalom, történelem, filológia, kutatásmódszertan, fordítástechnika tárgyban.

 

 

hirdetés

 

hirdetés

On
Line
EU

 
 

hirdetés

 

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu