MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum
 


web
européer.hu

 

TANULMÁNY AJÁNLÓ

Igaz Levente
[igaz.levente@freemail.hu]

Portugál gyarmat, indonéz tartomány, független állam: Kelet-Timor 30 éve

 

  LETÖLTÉS

 

Kelet-Timor 2004. május 20-án ünnepelte függetlenné válásának második évfordulóját. Az egykori portugál gyarmatbirodalom legtávolabbi, kicsinyke tagja, XX. századi mértékkel is sokat szenvedett a függetlenség kivívásáig. Ez a gyötrelmes, három évtizedes, a világ figyelmét sokáig elkerülő, s tulajdonképpen csak az 1999-es referendum és az azt követő véres események kapcsán magára vonó eseménysor, valamint az, hogy manapság Kelet-Timort a nemzetközi közösség egyik „sikertörténeteként” tarthatják számon, részben a gyarmati múlt sajátosságaival, részben pedig a délkelet-ázsiai térség, az ezredforduló előtt bekövetkező regionális gazdasági-politikai tényezőinek kivételes együttállásával magyarázható.

 

A tanulmány a Föld legfiatalabb országának a függetlenséghez vezető útját mutatja be. Elsősorban arra a kérdésre keresi a választ, hogy mik voltak a folyamat nemzetközi mozgatórugói, mit jelentett Kelet-Timor kérdése a nagyhatalmak, az ENSZ, az egykori anyaország, és a 90-es évek végén mély gazdasági-társadalmi válságot megélt Indonézia számára, valamint a kelet-timori ellenállás eseményeit foglalja össze.


 

A tanulmány folytatása letölthető innen:

  LETÖLTÉS

A szerző 2003-ban végzett az ELTE történelem-portugál szakán. Jelenleg ugyanitt PhD-hallgató, kutatási területe az ibériai expanzió és a spanyol-portugál gyarmati világ kérdései.

 

 

Hirdetés

warez2

 

Hirdetés

 

Hirdetés

On
Line
EU

Hirdetés

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu