MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

VILÁGNÉZŐ

Dél-Korea: kivonulás

2003. december 01.
-Csomán Gábor

Az Egyesült Államok visszarendeli csapatait Dél-Koreából, hogy Afganisztánba és Irakba vezényelhesse őket, és egy éven belül megkezdi a szöuli parancsnokságon állomásozó 7000 katona többségnek kiköltöztetését a fővárosból – értesült a The Washington Times. A tervek között szerepel a szöuli ENSZ parancsnokság kiürítése, és annak a gyakorlatnak a megszüntetése, hogy az ottani amerikai csapatokat egy négycsillagos tábornok irányítja.

Az átcsoportosításokra egy fokozatos átrendezés folyamán kerül sor, melynek célja a Dél-Koreában állomásozó szárazföldi erők és a térségben állomásozó tengeri csapatok hatékonyabb elosztása, az Egyesült Államok biztonsági érdekeinek jegyében. Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter múlt heti távol-keleti útja során jelezte partnereinek a jövőbeni amerikai elképzelések irányvonalait. Sietett leszögezni, hogy mindez nem jelenti a korábbi kötelezettségek felmondását Dél-Korea és Japán irányában.

A csapatok Dél-Koreából való kivonásának elsődleges oka, hogy az Egyesült Államoknak szüksége van a 2. Gyalogos Hadosztály keretében ott állomásozó 17000 katonára. Rumsfeld és más katonai vezetők is hangsúlyozták, hogy a jelenlegi helyzet a nem tartható fent sokáig. Az Egyesült Államoknak csak tíz hadosztálya van, és nem engedheti meg magának, hogy egyet „elfektessen” Koreában.

Rumsfeld kifejtette a koreai Yonhap hírügynökségnek, hogy a Pentagon elkezdte egy terv kidolgozását a koreai jelenlét újradefiniálásával kapcsolatban. Már elkezdődtek a tárgyalások a koreai kormány képviselőivel, és azokról hat hónapon belül beszámolnak a Kongresszusnak. Rumsfeld kijelentette, hogy a kérdéses hadosztályt nem vezénylik Afganisztánba vagy Irakba, az azonban előfordulhat, hogy néhány katonát egyénileg az említett térségekbe vezényelnek. A hadosztály nagy részét egy Szöultól délre lévő repülőtér közelébe helyezik át, ahonnan gyorsan bevethetők egy „előre nem látható” ázsiai esemény során.

A Koreai-félszigeten jelenleg állomásozó 37000 katona számát jelentősen csökkentik, a végleges számokról még nincs döntés. A fővárosban állomásozó 7000 katona és civil személyek esetében a Pentagon arra hivatkozik, hogy a technikai fejlődés lehetővé teszi az irányítást végzők számának csökkentését. Az amerikai szakértők tárgyalnak a költözés részleteiről; az Egyesült Államok már korábban is jelezte, hogy a parancsnokságot elköltözeti Szöulból, ha a koreai kormány hajlandó a költségeket fedezni.

A koreai védelmi vezetők aggódnak az amerikai elképzelések miatt, hiszen félő, hogy csökkenhet a befolyásuk, ha az amerikai csapatok parancsnoksága elköltözik a Dél-Koreai Védelmi Minisztériummal szemben lévő épületből. A 2. hadosztály kivonása összefügghet az Egyesült Államok azon kérésével, hogy Dél-Korea küldjön 12000 katonát egy iraki biztonsági övezetbe. A kérést ebben a formában a koreaiak elutasították. Szöul 3000 fős egységet hajlandó Irakba küldeni, beleértve a már most is ott állomásozó 700 fős kontingenst. A kiküldendő egységek jelentős része azonban nem harci feladatokat fog ellátni, ezért szükségük van más országok harcoló egységeinek támogatására.

A leépítés egy másik oka lehet, hogy Koreában is erősödik az anti-amerikanizmus. Ez azonban mára olyan mértékűvé fokozódott, hogy a csapatok kivonása a főváros, illetve a sűrűn lakott övezetek környékéről aligha csökkentené a feszültséget. Az Egyesített Csapatok Parancsnoksága, melyen keresztül az Egyesült Államok irányítása megvalósul, már régóta szálka a koreai nacionalisták szemében. Mindezek miatt tehát érthető, hogy a Pentagon megfontolásra érdemesnek tartja az 1950-53-as koreai háború óta itt állomásozó ENSZ csapatok kivonását.

              Távol-keleti útjának utolsó állomásán Okinaván -ahol a legtöbb Japánban állomásozó amerikai katona állomásozik- Rumsfeld kifejtette: „Folytatnunk kell a leépítésket.” A miniszter elismeri, hogy békeidőben is szükség van katonai egységek tengerentúli állomásoztatására, de hozzátette, hogy munkájuk végeztével nem kell tovább az adott térségben tartózkodniuk.

 
 

hirdetés

 

hirdetés

On
Line
EU

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu