MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

VILÁGNÉZŐ - VÉLEMÉNY

A felismerés

2004. március 19.
-Hargitai László

Lássuk be, Európa mindeddig nem vette teljesen komolyan mindazt, ami a szeptember 11-i terrortámadások nyomán végbement. Természetesen nem a politikusokra gondolok, akiknek csak ritkán adatik meg, hogy ténylegesen saját elgondolásaik alapján cselekedhessenek, s nem is arról a temérdek elemzőről, aki 11/09 óta nem kevesebbről, mint egy új világrend létrejöttéről beszél. A közvélemény az, aki most szembesült először önnön sebezhetőségével.

Nyugat-Európában idestova 60 éve béke honol. Nincsenek nagyszámú emberáldozatokat követelő fegyveres összecsapások, a háborúk távoli földeken, illetve a közember számára idegen világokban zajlanak (legyenek bár azok földrajzilag közel, lásd Jugoszlávia). Mindenki tudta, hogy ezek az összecsapások, habár nem terjednek ki a kontinens nyugati felére, közvetve jelentős veszélyeket rejtenek magukban. Mint ahogy mindenki tudta, hogy Csecsenföldön csak pénz kérdése szinte bármilyen fegyver beszerzése. Mindenki tudta, hogy a balkán vérengzéseinek elkövetői a háborút követően könnyen utat találtak az alvilágba, és nem jelentett számukra gondot egy-két aktuális konkurens felrobbantása. Folytathatnánk a sort. Messziről (600-2500 km-ről) nézve az „utca embere” így is azt gondolhatta: semmi gond, nagy átlagban még így is jól jövünk ki a dologból, és hát nézzék meg, ez is, az is csak megoldódott valahogy (inkább foglalkozzunk azzal, hogy milyen előlapot vegyünk telefonunkra). Nem nehéz kitalálni persze, hogyan gondolkodtak minderről az áldozatok hozzátartozói.

A madridi robbantások rémisztően hatottak a közvéleményre. Hirtelen mindenki érezni kezdte, hogy nincs biztonságban, mindenki érezni kezdte a még el nem veszítettek majdani kínzó hiányának terhét. A kérdés: hogyan reagálunk majd?

Amerika háborút indított a terrorizmus ellen. Kreált magának egy olyan ellenséget, akivel nem lehet megküzdeni, akinek legyőzéséhez nem elég csupán a saját igazunkba és múltunkba vetett hit, akit nem lehet egy győztes csatában – egyáltalán fegyverekkel – legyőzni. Érthető, persze. Az Egyesült Államok vezetői nem mondhatták azt az őket hatalommal felruházó népnek: íme, itt ülünk a világ legfejlettebb haditechnikájának, legerősebb gazdaságának (stb.) tetején, ám sajnos ezzel dologgal nem kezdhetünk semmit. Azt adták a népnek, amit mindig is: a JÓK harcát a GONOSZOK ellen. Európa nem tud ilyet adni, és nem is akar.

Európa korántsem gondolja magát olyan jónak, mint Amerika. Nyugat-Európa nemzetei régi komplexusaikkal kínlódnak, régi sebeket próbálnak bevarrni, és közben rettentően örülnek annak, hogy most éppen egyáltalán nem akarják egymást agyonlőni (talán le is kopogják minden alkalommal). Egy ilyen környezetben meglehetősen groteszk lenne a terrorizmus elleni keresztesháborút ösztönözni. Azt azonban még itt sem közölhetik a politikai vezetők, hogy ideje lenne leszámolni az emberi élet értékébe vetett naiv hitünkkel, félredobni a humanistákat, és megszokni, hogy bizony semmilyen állam nem képes száz százalékos biztonságot garantálni számunkra. Megszoktuk a rákot, majd megszokjuk ezt is. (Mellesleg, nem is lenne igazuk.) Ezért aztán látszatintézkedéseket hoznak (megerősítik a metrók védelmét), összehívják a védelmi tanácsokat, kineveznek valakit terrorellenes EU-biztosnak, megszavazzák a védelmi kiadások növelését (aligról kicsire), és közben lehetőleg nem mennek ki az utcára.

Remélhetőleg a madridi emberek halála nem lesz hiábavaló politikai szempontból (hacsak nem az már is). Talán elmélkedünk majd egy kicsit azon, hogy mennyire nem számítanak nekünk azok a távolban végbemenő folyamatok, mennyire feleslegesek a hadseregek, titkosszolgálatok, mennyit ér egy emberélet. Mennyire reális az Észak és Dél közötti jólétbeli szakadék, mennyire van itt az ideje az Amerikával szembeni versengésnek, egyáltalán itt lesz-e valamikor. Talán.

Addig is figyeljünk az elhagyott csomagokra.

 

hirdetés

 

hirdetés

On
Line
EU

 
 

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu