MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

VILÁGGAZDASÁG

Veszélyben a stabilitás

2004. április 21.
-Pichler Balázs

Nem vehet felhőtlen búcsút brüsszeli állásától Pedro Solbes, a gazdasági és monetáris ügyekért felelős főbiztos. Az Európai Bizottságnak tett utolsó jelentésében ugyanis újabb tagállamoknak kellett „sárga lapot” mutatnia, mivel azok idén megsérthetik a Stabilitási és Növekedési Paktum deficit kritériumát.  

A Solbes által figyelmeztetett tagállamok - Németország, Franciaország, Olaszország, Görögország, Nagy-Britannia és Hollandia – helyzete azonban nagyban eltér egymástól. A németek és franciák már hosszú ideje részesülnek a Bizottság megrovásában, hiszen államháztartási hiányuk idén harmadik alkalommal haladja meg a paktum 3 százalékos deficit kritériumát.  A két ország ígéretet tett arra, hogy 2005-ben már visszatérnek a paktum keretei közé. Solbes azonban úgy látja, hogy míg Németország a helyes úton halad és a szükséges reformokat valósítja meg, addig a  franciák egyre messzebb kerülnek vállalásuk teljesítésétől. A politikai tényezők azonban mindkét országban behatárolják a gazdaságpolitikusok mozgásterét. Németországban a kormányzó szociáldemokraták (SPD) népszerűsége történelmi mélypontra süllyedt, Franciaországban pedig a kormánypárt súlyos vereséget szenvedett a regionális választásokon, ezért kérdéses, hogy a gazdasági megszorításokat mennyire lehet érvényesíteni majd.

Olaszország helyzete a legkülönlegesebb. Solbes arra figyelmeztette a római kormányt, hogy a Bizottság nem tolerálhatja az olasz költségvetés hiányának  hirtelen, nagy arányú megnövekedését. A biztos ezen kívül hangsúlyozta, hogy az egyszeri, tűzoltó jellegű intézkedések és megszorítások nem alkalmasak az államháztartás, hosszú távú egyensúlyának megteremtésére, mivel ezen eszközök tárháza előbb-utóbb végleg kimerül. Az olasz kormányfő, Silvio Berlusconi a Bizottság vádjait viszont azzal igyekszik elhárítani, hogy az EB elnök Romano Prodi az olasz baloldali ellenzék vezéreként kíván visszatérni a nemzeti politizálásba, miután brüsszeli mandátuma idén lejár. Görögország is politikai érvekkel próbálja elhárítani a gazdasági fegyelmit. Az újonnan megválasztott konzervatív kormány szerint, az előző szocialista többség okozta az államháztartás túlzott hiányát.

Kevésbé veszélyezteti a paktum hitelességét a növekvő angol és holland költségvetési deficit. Gerrit Zalm, holland pénzügyminiszter a paktum egyik legaktívabb védelmezőjének számít, elsőként ítélte el tavaly novemberben a Pénzügyminiszterek Tanácsának döntését, amely megszűntette a Németország és Franciaország ellen a deficitkritérium folyamatos megsértése miatt kezdeményezett eljárást. Zalm ennek megfelelően jelezte, hogy kész megtenni a szükséges intézkedéseket a hiány lefaragására. A britek helyzete még ennél is kedvezőbb, hiszen az ország nem tagja az eurózónának, a paktum előírásainak betartása ezért nem kötelező, csak „erősen ajánlott” számára. Solbes jelentésének egyetlen pozitív fejleménye, hogy lekerült a Bizottság „fekete listájáról” Portugália, amely fájdalmas reformok árán, de csökkenteni tudta államháztartásának hiányát.     

A leköszönő biztos, aki az új baloldali kormány pénzügyminisztereként tér vissza a spanyol belpolitikába, a csatlakozó országok számára egy átmeneti időszak bevezetését kívánja lehetővé tenni. Ebben a periódusban az új tagállamoknak még nem kellene minden áron törekedniük a kritériumok betartására, így nem vállalnának például túlságosan nagy erőfeszítést az államháztartás deficitjének lefaragására, amely akadályozná gazdasági növekedésüket. A könnyítés azonban csak az eurózónán kívüli időszakra szólna – tehát megegyezne a brit esettel – a közös valuta bevezetéséhez maradéktalanul teljesíteni kell a kritériumokat. Solbes szerint a csatlakozó országok számára a legnagyobb kihívás a munkanélküliség és az államháztartási hiány magas szintjének csökkentése.


 

hirdetés

hirdetés

On
Line
EU

 

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu