MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

VILÁGGAZDASÁG

Génkezelt termékek az Unióban?

2004. január 31.
Pichler Balázs

Megváltoztatta álláspontját a génkezelt (GM: genetikailag módosított – genetically modified) termékekkel kapcsolatban az Európai Bizottság. A testület által január végén elfogadott javaslat ugyanis engedélyezné a genetikailag módosított kukorica importját. Az engedmény feloldhatja az Európa és Amerika között feszülő ellentétet a GM termékek kérdésében.

 A javaslatot először a tagállamoknak kell jóváhagyniuk, de amennyiben három hónapon belül nem sikerül a kérdésben megegyezniük, a Bizottság közbeléphet, és egyoldalúan engedélyeztetheti az importot. A kérdés megosztja  a tagállamok szakembereit, akik egy hónappal ezelőtti egyeztetésükön nem tudtak közös nevezőre jutni. Hatan (a finnek, svédek, írek, britek, spanyolok és hollandok) az engedélyezés mellett, míg ugyancsak hat ország ( Görögország, Dánia, Franciaország, Ausztria, Luxemburg és Portugália) -ellene szavazott, Németország, Olaszország és Belgium tartózkodott.

A javaslat elfogadásával feloldanák a génkezelt termékek importjára és termelésére 1998-ban hirdetett öt éves moratóriumot, amit a GM technika iránti bizalmatlanság miatt léptettek életbe. Romano Prodi, a Bizottság elnöke szerint az EU-nak sikerült kidolgoznia egy szigorú és átlátható rendszert, amely biztosítani tudja, hogy csak az egészségügyileg biztonságos GM termékek jelenhessenek meg az európai piacon, illetve minimalizálja a környezetvédelmi kockázatokat is.  Ezen kívül új címkézési szabályok bevezetésével kívánják elérni a fogyasztók és termelők megfelelő tájékoztatását. Az angol-svájci Syngenta által gyártott Bt-11 fajta kukorica, amelyet már az USA-ban, Kanadában, Ausztráliában és Svájcban is forgalomba hoztak, importjának engedélyezése Prodi szerint csak az első lépés lenne, és ezt követhetné más GM termékek megjelenése.

Környezetvédő szervezetek elvetették a Bizottság javaslatot. A Greenpeace szerint az Európai Bizottság csak kereskedelmi partnereit akarja megbékíteni azzal, hogy engedélyezi egyes GM termékek importját és forgalomba hozatalát. A moratórium meghirdetése ugyanis kiélezte az ellentéteket az USA és az EU között, ami kereskedelmi háború kitörésével fenyegetett. Az USA a Világkereskedelmi Szervezetnél panaszolta be az EU-t, mivel az amerikaiak vitatják a moratórium bevezetésének tudományos megalapozottságát.

 A GM technika ellenzői szerint a genetikailag módosított növények a természetes változatokkal keveredve nem kívánatos fajták kifejlődését idézhetik elő. Az ellenzők továbbá azzal érvelnek, hogy a GM termékek nem csak az emberre veszélyesek, de káros hatással lehetnek a GM növények közvetlen környezetére is. A technika támogatói ezzel szemben a genetikailag módosított növények magasabb termésátlagára hivatkoznak és kiemelik, hogy ezen fajták termesztése kevesebb mennyiségű rovarirtó szer felhasználását igényli, így a termelés kevésbé ártalmas a környezet számára.

 

hirdetés

 

hirdetés

On
Line
EU

 
 

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu